De voordelen van remote work: ‘werken op afstand’

Op afstand werken

Inhoudsopgave

Remote work, wat is dat precies?

Werken op afstand (‘remote work’) begint steeds meer zijn vorm aan te nemen wereldwijd.

Er ontstaan steeds meer verschillende werkvormen, waaronder remote work steeds populairder wordt. Dus niet meer de 9.00u tot 17.00u werkmentaliteit op locatie, nee, men kijkt breder (dus ook buiten de landsgrenzen om). Remote werken beschrijft een werkvorm waarmee professionals kunnen werken in omgevingen buiten de traditionele werkomgevingen. Bedrijven kunnen de keuze maken uit werknemers buiten hun eigen land.

Op deze manier denkt men meer ‘out of the box’ en ontstaan er mooie oplossingen en mogelijkheden voor beide partijen.

Wat ook een steeds meer opkomende werkvorm is, is thuis werken. Een werknemer hoeft niet naar een kantoor of bedrijf maar kan vanuit huis, bibliotheek, openbare ruimte werken. Voor de meesten geldt dat ze bijna overal kunnen werken zolang ze maar toegang hebben tot internet. Het is dan ook niet verrassend dat deze vorm van werken vele voordelen met zich meebrengt.

De voordelen van remote work

Werken op afstand wordt steeds populairder. De mogelijkheden om buiten kantoor te werken is al langere tijd mogelijk maar nu, anno 2023 helemaal ‘in’. Het werken op afstand maakt het mogelijk om werk beter samen te voegen in ons leven. Of dit voor jou betekent dat je naar een werkplek moet gaan, thuiskantoor moet inrichten of vaste klant in een plaatselijk café, met werken op afstand is de keuze aan jou.

Onze werkwijze die u kunt verwachten bij het aannemen van remote IT personeel wordt apart beschreven.

Werken op afstand vanuit bijna overal, vrijheid!

Wat niet te missen is, een van de belangrijkste voordelen van werken op afstand; de vrijheid om vrijwel overal te werken. Je bent minder beperkt, kunt je werk makkelijker samenvoegen met je leven, bedrijven kunnen verder kijken dan alleen binnen de landsgrenzen. Wanneer er bijvoorbeeld tekorten zijn aan vacatures in eigen land, wat anno 2023 in Nederland zeker het geval is op meerdere vakgebieden.

Flexibel werken op afstand

Vele van ons zullen altijd deadlines moeten halen en videogesprekken moeten voeren. Maar het is de manier waarop je ervoor kiest om je tijd te besteden. Dit kan dus veel efficiënter door op afstand te werken. Zolang je de deadlines haalt kun je je werkt blijven doen. Daarnaast is de balans tussen werk en privéleven tegenwoordig en belangrijk onderdeel geworden. Je kunt met remote work je tijd beter zelf instellen, er is meer vrijheid dan de normale 9.00u tot 17.00u job. Tevens kunnen externe werknemers tijd krijgen naast hun baan een opleiding voort te zetten.

Creëren van toenemende werkgelegenheid

Hoe doe je dit? Door meer ‘out of the box’ te denken en ruimer en breder te kijken. Hier komt remote werken zeer goed van pas. Zo zijn mensen die op het platteland wonen of in gebieden die het economisch moeilijker hebben, in het nadeel bij het vinden van een baan. De meeste nieuwe banen zijn niet op het platteland te vinden, dit mede door de wereldwijde toegenomen concurrentie, automatisering en mechanisering. Maar stel nu dat je deze twee samenvoegt tot een mooie kans?! Dan kan werken op afstand de kans op het vinden van een baan vergroten.

Communiceren makkelijker maken

Voor sommigen is het een uitdaging om je als werknemer aan te passen van een sociale werkplek naar een remote werkplek of werken op afstand. De rust, stilte en afwezigheid van drukte op kantoor kan het gebrek aan constante communicatie de kwaliteit van de communicatie ook verbeteren. Zonder alsmaar geforceerde interactie die samengaan met werken in een kantooromgeving, worden we aangemoedigd om contact op te nemen en te communiceren met precies de persoon die je nodig hebt, in plaats van tijd te verspillen aan kantoorpolitiek.

Voordelen voor werkgevers

Niet alleen werknemers ervaren voordelen van werken op afstand (‘remote working’), maar ook werkgevers. Op afstand ingeschakelde organisaties kunnen de on-site kosten aanzienlijk verlagen op gebieden als reiskostenvergoeding, kantoorruimte, computers en apparatuur. Daarnaast maakt het aanbieden van werk op afstand een bedrijf concurrerender. Een externe werknemer kan een bedrijf, afhankelijk van de grootte veel kosten besparen.

Zo zouden mensen die op afstand werken een loonsverlaging sneller accepteren in ruil voor flexibele werkopties. Deze vrijheid verhoogt de productiviteit van de werknemers wat samengaat met de efficiëntie van een bedrijf en kwaliteit van producten of diensten maximaliseert. Daarnaast kan werken op afstand zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer dan wel op afstand. Op deze manier worden er baankansen gecreëerd!

Conclusie

Remote work wordt steeds populairder, zorgt voor flexibiliteit en makkelijker samenvoegen van werk. Ook blijkt uit onderzoek dat het een positieve impact heeft op het privé- en gezinsleven. Ten slotte, biedt dit mogelijkheden voor mensen vanuit landen wereldwijd! Hiermee kan schaarste in het aanbod van IT’ers goed worden opgelost.

Onderschrift: Remote werken, oftewel werken op afstand, lijkt de toekomst
Begin met chatten!
Wij staan u graag te woord!
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?